tiistai 27. elokuuta 2013

2. Mielipidekirjoitus

 Kehitystä kouluruokaan!

Maistuuko kouluruoka? Kouluruoka on ikuinen puheenaihe. Koulu tarjoaa jokaiselle opiskelijalle kerran päivässä lämpimän aterian. Ateria on maksuton opiskelijoille. Ei voi kuitenkaan todeta, että ruoka on ilmaista, vaan yleensä kouluruoan maksajina ovat lasten vanhemmat, valtio ja kunnat eli veronmaksajat. Opiskelijoille maksuton kouluruoka on hyvä asia, mutta laatuun voisi kiinnittää huomiota.

Kouluruoka on muuttunut vuosien varrella. Aikoinaan kouluruoka oli enemmänkin omavaraista. Opettajan johdolla käytiin sieni- ja marjametsässä poimimassa tarpeet koulun keittiöön.

Tänä päivänä kouluruokaa on aloitettu kehittää väärään suuntaan. Tarkoituksena on, että opiskelijat saavat tarvittavat ravintoaineet kouluruoasta, mikä on hyvä asia. Ravintoaineita on painotettu runsaasti, mikä ohjaa ruuanlaatua. Esimerkiksi papuja, josta saamme proteiinia, on useampana päivänä viikossa tarjolla. Terveys ajatus tekee kouluruuasta erikoisen ja pahanmakuisen. Esimerkiksi seuraava ruoka: Kikherneet marinadissa.

Erikoiset ja kasvispainotteiset ruoat karsivat opiskelijoita pois koulun ruokalasta. Koulun lähialueen kebabravintolat  ja  pizzeriat houkuttelevat opiskelijoita, kun koulussa tarjotaan liian usein kasvispainotteista ruokaa. Jos koulun ruokalistalle tuotaisiin peruskotiruokaa, kuten lihapullat ja perunamuusi, ei olisi ihme jos ruokalaan olisi ruuhkaa.

Kouluihin suurin osa raaka-aineista tulee pakasteena tai eineksinä, jolloin keittäjät vain lämmittävät aterian valmiiksi. Mielestäni ruoka on tällöin huonolaatuista ja raaka-ainekset ovat kilpailutettu mahdollisen halvoiksi. Tänä päivänä kouluruoka annos maksaa vajaat kolme euroa opiskelijaa kohti. Siitä hinnasta noin yksi euro on raaka-aine maksua. Jos kouluruoka annoksen hintaa nostettaisiin hieman opiskelijaa kohti, niin saataisiin paremmat raaka-aineet, jolloin ruoasta tulisi parempaa.

Mielestäni kaikissa kouluissa ruoka pitäisi valmistaa alusta loppuun saakka itse. Koulun ruokalistoille pitäisi tuoda yksinkertaista ruokaa, josta kaikki pitävät. Tällöin jokainen opiskelija söisi oman lautasen puhtaaksi eikä heittäisi sitä suoraan jäteastiaan. Biojätekin on kallis kustannus. Leipä valikoimaa pitäisi monipuolistaa. Esimerkiksi leipäkorissa voisi olla useampia leipä ja levite  vaihtoehtoja eikä pelkästään aina samaa.

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Mielestäni teesisi on selkeä ja se tuo tekstisi aiheen hyvin esille. ''Terveys ajatus tekee kouluruuasta erikoisen ja pahanmakuisen. Esimerkiksi seuraava ruoka: Kikherneet marinadissa'' on mielestäni vakuuttava perustelu. Lempilauseeni on: '' Jos koulun ruokalistalle tuotaisiin peruskotiruokaa, kuten lihapullat ja perunamuusi, ei olisi ihme jos ruokalaan olisi ruuhkaa.'' Pitäisikö pizzeriat koulun läheisyydestä kieltää? Hyvä Tuomas!

Pia kirjoitti...

Olen samaa mieltä Susannan kanssa: tekstisi teesi eli perusväite tulee selkeästi esille. Peräänkuulutat laadukasta, tavallista peruskotiruokaa koulujen ruokaloihin.

Olet saanut tekstiisi mukavasti laajuutta. Havainnollistat aihetta esimerkeillä, mikä lisää tekstisi kiinnostavuutta.

Mukaan on pujahtanut vielä muutama yhdyssanavirhe. Esimerkiksi terveysajatus ja raaka-ainemaksu ovat yhdyssanoja. Muuten mainio teksti kaipaisi vielä nasevan otsikon!

Unknown kirjoitti...

Tekstin kappale jaot ovat onnistuneet ja olet käsitellyt aihetta monipuolisesti. Tärkeästä aiheesta mielenkiintoinen teksti!