maanantai 2. syyskuuta 2013

3. Teksitaitovastaus

3. Nyt se jo unohtui

Erkki Lampen kirjoittaa kolumnissaan Avaimet rahat kännykkä (Kodin Kuvalehti 18/2008) hajamielisyydestään ja jatkuvasta unohtamisesta, sekä näiden haittavaikutuksista arkielämässä.

Erkki Lampenin kolumnissa omakohtaisuus tulee ilmi jatkuvasti. Hän esittelee omakohtaisia käytännön kokemuksia ja ongelmia pitkin tekstiä. Lampen kertoo tekstissään avaimista, rahoista ja kännykästä. Nämä ovat yleisiä tavaroita, joita hän unohtelee jatkuvasti.

Hajamielisyys ja unohtelu ovat olleet Lampenille toistuva asia jo nuoruudesta asti. '' Olin jo lapsena niin hajamielinen, että unohtelin säännöllisesti lippiksiäni ja muuta tavaraani kavereiden luokse'', Lampen muistelee. Kun hän lähti nuorena käymään ulkona, niin ennen kuin hän astuu ovesta ulos hänen on lausuttava avaimet rahat tupakat ettei vaan ne unohtuisi. Myöhemmin hän lopetti tupakoinnin ja kännykkä korvasi tupakat.

Nykyään hajamielisyydestä on ollut muutakin harmia, Lampen toteaa. Laskujen eräpäivät livahtavat ohi ja palavereistä soiteellaan missä olet, kun on jo sopinut muuta menoa. Noloja tilanteita on myös mahtunut mukaan. ''Olen ihmetellyt ääneen kuka varasti aurinkolasini, kun varkaudesta epäilyt näkevät niiden keikkuvan päälaellani'', Lampen muistelee. Toisaalta parhaiten Lampen muistaa kärsityt loukkaukset tai typerät toilailut.

Tärkeät asiat kuten avaimet Lampen on laittanut ketjulla aina housujen vyölenkkiin, jotta ne eivät unohtuisi. Ilman niitä hän ei pääsisi enää kotiinsa sisälle. Vaikka muistettavat asiat ovatkin tärkeitä, silti niiden ohi syntyy harhapolkuja. Kun on menossa keittiön pöydältä hakemaan tv-lupamaksua, siinä samassa laittaa ruoan uuniin ja korjaa imurin. Kun imuri on korjattu ruoka on jo palanut uunissa sekä tv-lupamaksu unohtuu kokonaan. ''Tällaiselta välttyäkseni teen tärkeistä asioista muistilistoja'', Lampen toteaa. Viime kerralla Lampen hukkasi sen kylläkin viidessä minuutissa.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Vastauksesi otsikko on erinomainen. Se antaa juuri sen mitä kerrot tekstissäsi. Aloitat tekstisi oikein. Viittaat hyvin pohjatekstiin kertomalla Lampenin omia sanomisia ja ajatuksia kolumnista esimerkiksi "Olin jo lapsena hajamielinen..". Vastaus on jaettu selvästi kappaleisiin ja tekstisi on selkeää. Olet noudattanut hyvin tehtävän antoa ja kertonut kolumnin omakohtaisuudesta. Tekstisi on kokonaisuutena onnistunut. Mielestäni ansaitset 4. Hyvä Tuomas!

-Nico

Pia kirjoitti...

Parantaisin vastausta vielä niin, että lisäisin kappaleiden 3-5 alkuun aihevirkkeen, joka kertoo, minkä omakohtaisuuteen liittyvän näkökulman kyseinen kappale esittelee. Esimerkiksi kolmannen kappaleen voisi aloittaa "Lampen muistelee unohteluaan eri ikäkausina, mikä tekee tekstistä omakohtaisen - Lampenin unohtelulla on siis historia."

Osaat viitata pohjatekstiin ja otsikko on hyvä.

3p.